Gelukkig heb ik het dan alleen over het roofvisseizoen......
afgelopen paar keer kort op pad geweest met wisselend resultaat. Gisteren een langere dag gevist, maar je weet dat deze periode erg moeilijk kan zijn. Aan de andere kant kan je ook in korte tijd mooie vangsten boeken. Kortom, gewoon gaan en kijken waar het schip strand.
Zo ook anderhalve week geleden toen ik even een paar uurtjes tijd had en onderstaande vis de streamer een aantal keer greep voordat ik goed de haak kon zetten. De snoek had al wat paaiwonden en was ook al niet al te dik meer.
Deze heb ik op onderstaande streamer gevangen. Het is een eigengebouwde en heb er al mooie vangsten op mogen boeken.
Gisteren ben ik een lange dag gaan vissen om het roofvisseizoen af te sluiten. Na een aantal worpen heb ik een flinke volger maar kan deze niet overhalen om de shad aan te vallen. Een stuk later heb ik weer een volger van een centimeter of 80, maar ook deze bijt niet. Balen natuurlijk, maar die dagen heb je nou eenmaal.
Het blijft lang stil maar dan ineens heb ik weer een volger. wat zeg ik, het zijn er 2. de snoek is op deze stek dus vol in de paai. Opruimen en richting een andere stek dan maar. Op de terugweg kan ik het niet laten om toch wat worpen te maken. Als ik bij de plek ben van de 2e volger is de snoek er weer als de kippen bij om de shad te volgen. Vlak voor de kant is er ineens een kleiner exemplaar die zich vol op de bait stort. Na een korte dril kan ik de snoek landen en mag deze op de foto. De snoek blijkt 63cm lang te zijn en mag al snel zijn weg weer vervolgen.
Hierna loop ik verder en zie dat niet alleen de snoek zich bezighoudt met voortplanting.
Ik wissel vlakbij de auto nog even om naar een jerkbait en dat blijkt te werken. Op de laatste splitsing van deze stek schiet er een snoekje uit de kant vol op de jerkbait, en ook deze mag met zijn 52cm natuurlijk even op de foto.
Hierna ga ik het nog even op een andere stek proberen maar daar krijg ik geen enkel teken van leven meer. Tijd om de boel op te ruimen.
Morgen ga ik nog een dagje met de boot kijken of er nog wat te beleven valt op het grote water. Hopelijk komt hier dus nog een verslag over.
Tot een volgend avontuur.....!!
Een blog over het roofvissen in Nederland. Hoofdzakelijk vis ik met de baitcaster of vliegenhengel op snoek in de polder en stadswater, met af en toe een uitstapje naar het grote water. Veel leesplezier!!!
vrijdag 29 maart 2019
zondag 17 maart 2019
Klootviool
Ik rij al vroeg richting de polder en daar aangekomen waait het behoorlijk stevig. De vliegenhengel blijft dus lekker in de auto en de baitcaster gaat dus richting de waterkant. Ik begin, zoals de laatste tijd vaak, met Ricky the Roach te vissen. Het water is wat troebel door de regenval van afgelopen week, maar het is gelukkig geen modderstroom. Het blijft een tijdje stil en ik moet echt rekening houden met de wind als ik de bait inwerp. Ik mik standaard een meter of twee naast de plek waar ik de bait wil hebben. Natuurlijk wel 2 meter tegen de wind in werpen anders ligt de bait op het weiland. Maar zoals ik zei, het blijft lang stil. Zou de snoek dan toch al aan de paai begonnen zijn??? Als ik na een kleine 45 minuten nog geen enkel teken van leven heb gezien begin ik toch te twijfelen.
Ineens is alle twijfel weg als ik een snoek achter de bait op zie duiken en Ricky the Roach tussen 2 enorme kaken te grazen neemt. Ik sla aan en kan aan de bak. Ik zie meteen dat het om een mooi formaat poldersnoek gaat en dril de snoek naar de kant. Ik pak deze in de kieuwgreep en haal de bait uit de bek van de snoek. Het meetlint kan ik uitrollen tot 86cm en de vis mag natuurlijk op de foto.
Echt een schitterende snoek die klaar is voor de paai en aan het formaat te zien voor veel nakomelingen gaat zorgen. Belangrijk om de snoek zo snel mogelijk en ongeschonden terug te zetten dus! Ik zet de vis terug en ga verder. Een paar honderd meter verderop wordt de shad weer gegrepen. Na een korte maar heftige dril, waarbij de snoek met een mooie salto uit het water springt, ligt de snoek voor de kant. Ik wil deze in de kieuwgreep pakken maar de snoek schud nog een keer met de kop. Één van de loshangende haken komt in een rietstengel vast te zitten en de snoek weet zich los te wurmen. Deze snoek schat ik ergens eind 60cm. Maar helaas, de exacte afmeting zal ik nooit te weten komen.
Ik loop verder en ik kan alvast zeggen dat het klootviolen is begonnen. Het begon dus met de geloste snoek. 10 minuten later gooi ik een stuk kunstaas in de boom. Na wat gepiel krijg ik deze er weer uit, maar moet wel alles opnieuw knopen. Hierna begint het uit het niets kort maar heftig te hagelen. Gelukkig nu, want een paar minuten eerder hing ik nog in de boom........
Na een tijdje wordt de shad uit het niets gegrepen, maar de snoek blijft niet hangen. Ik werp weer in en weer pakt de snoek de shad, maar bij het aanslaan vliegt de shad uit het water. Ik loop iets verder en werp de shad weer over de plek van de aanbeet heen en nu pakt de snoek de shad wel goed. Als deze voor de kant ligt maak ik even een foto en dat is maar goed ook.
Ik haal de snoek uit het water en haal de shad uit de bek. Na het meten blijkt de snoek 67cm te zijn. Ik ben weer aan het klootviolen en wil de statief klaarzetten voor een foto. Als ik de greep op de snoek iets laat verslappen gaat deze flink schudden en ik laat de snoek vallen. Plons, en weg is de vis. Ik moet er eigenlijk wel om lachen en ben blij dat de grootste en mooiste snoek van vandaag wel op de foto staat.
Ik wissel na een tijdje met wat kunstaas en dan is er ineens een snoek die tot 5x toe de jerkbait pakt, maar ik niet kan haken. Deze is voor de terugweg denk ik dan maar.
Helaas blijft het stil en op de terugweg is dezelfde snoek er weer. Deze snoek is erg voorzichtig en schiet een paar keer vol langs de jerkbait, maar pakt deze niet. Ik hang de shad er maar weer aan, maar de snoek is er klaar mee en is de winnaar van vandaag.
Na een tijdje wissel ik weer wat met kunstaas en er hangt weer een jerkbait aan. Deze gaat erg mooi zigzaggend door het troebele water, maar de snoek pakt deze niet. Als ik de jerkbait langs wat riet haal is er dan toch een aanbeet. Ik sla aan en de jerkbait vliegt het water uit. Snel gooi ik nog een keer in, maar de snoek laat zich niet zien. Ik wissel de jerkbait om naar de supervanger van deze stek. Het is heel raar, maar op deze shad vang ik hier als een malle, terwijl ander kunstaas het echt minder goed doet. Is natuurlijk ook een kwestie van vertrouwen, als het even stil is hang je natuurlijk al snel iets aan de speld waar je vertrouwen in hebt. Hoe dan ook, ik werp de shad langs de rietstengels en binnen een aantal seconden is er een flits gevold door een beuk op de hengel. Ik sla aan en kan na een tijdje een snoek uit het water halen. Na het hele riedeltje afgehandeld te hebben blijkt de laatste snoek van de dag 61cm lang te zijn en mag ook even op de foto.
Ik zet de snoek terug en besluit richting de auto te lopen, het is mooi geweest voor vandaag.
Tot een volgend avontuur.....!!
Ik zet de snoek terug en besluit richting de auto te lopen, het is mooi geweest voor vandaag.
Tot een volgend avontuur.....!!
donderdag 14 maart 2019
Nu al einde seizoen??
Zoals velen weten hebben we in Nederland het gesloten seizoen in de hengelsport. Nou is dat allemaal niet zo eenvoudig. Er zijn namelijk verschillende gesloten seizoenen. Namelijk een gesloten seizoen voor vissoorten en een gesloten seizoen voor aassoorten. Vanaf 1 maart is het gesloten seizoen voor snoek, wat veel mensen verwarren met het gesloten seizoen voor kunstaas en het vissen met een dode vis. Op het moment van schrijven is het dus gesloten seizoen voor snoek. Dat houdt in dat de gevangen snoek meteen weer teruggezet moet worden in het water, maar dat deedt ik toch altijd al. Eind deze maand is het gesloten seizoen voor kunstaas groter dan 2,5cm en kunnen we dus niet meer met kunstaas op pad en is het definitief einde seizoen.
Voor die tijd natuurlijk nog een aantal keer op pad om de laatste snoeken van het seizoen te vangen. Afgelopen zondagochtend stond ik dan ook in de stromende regen langs de waterkant, maar er was geen enkel teken van leven te bekennen. Toen ik compleet verregend was heb ik de spullen maar ingepakt en het voor gezien gehouden.
Gisteren was er weer een kans om de waterkant op te zoeken en weer was het van dat heerlijke weer. Op de stek aangekomen hang ik een shad aan de speld en begin te vissen. Na een worp of 500 heb ik een volger, maar kan deze niet overhalen tot een aanval op het kunstaas. Na verloop van tijd zie ik 2 snoeken zwemmen, deze zijn duidelijk met de paai bezig. Tijd om de spullen op te ruimen en het op een andere stek te proberen. Als de snoek aan het paaien is heeft deze namelijk geen zin in eten.
Op een andere stek begin ik met de vliegenhengel en ook hier blijft het lang stil. Zou de snoek al midden in de paai zitten? In dat geval is het einde seizoen en kan het onderhoud aan hengels, molen, reels en kunstaas beginnen. Ik besluit om het nog op één stek te proberen, zie ik dan paaiende snoek is het klaar en ruim ik de spullen op.
Daar aangekomen is het water erg troebel door de vele regenval, maar ik besluit het er toch op te wagen. Na een kleine 10 minuten wordt de streamer gegrepen, maar de snoek blijft niet hangen. Ik werp deze nogmaals in en nu slaat de snoek wel genadeloos toe. Ik sla aan en sta met een kromme vliegenhengel. Na een korte dril pak ik de snoek uit het water en het blijkt een snoek te zijn die ik in januari ook gevangen heb. 75cm lang en toen nog lekker dik. Dezelfde snoek is nu een stuk magerder en duidelijk dus al klaar met de paai.
Ik zet de snoek terug in het water waar deze met een flinke slag met zijn staart mij gedag zwaait. Zo zie je maar dat op elke stek de paai op een ander tijdstip begint. Op bovenstaande stek is het al klaar, terwijl het op eerdergenoemde stek vol aan de gang is. Ik besluit om vanaf nu dus elke keer dat ik ga vissen het per stek te bekijken en hoe dan ook is het over ruim 2 weken het eind van het roofvisseizoen.
Ik roep elk jaar dat ik in de geslotentijd op karper ga vissen en het komt er eigenlijk nooit van. Dit jaar moet het er echt maar eens van komen, dus wie weet.
Of een volgende blog nou over roofvissen of karpervissen gaat is dus nog de vraag, hoe dan ook: Tot een volgend avontuur.....!!
Voor die tijd natuurlijk nog een aantal keer op pad om de laatste snoeken van het seizoen te vangen. Afgelopen zondagochtend stond ik dan ook in de stromende regen langs de waterkant, maar er was geen enkel teken van leven te bekennen. Toen ik compleet verregend was heb ik de spullen maar ingepakt en het voor gezien gehouden.
Gisteren was er weer een kans om de waterkant op te zoeken en weer was het van dat heerlijke weer. Op de stek aangekomen hang ik een shad aan de speld en begin te vissen. Na een worp of 500 heb ik een volger, maar kan deze niet overhalen tot een aanval op het kunstaas. Na verloop van tijd zie ik 2 snoeken zwemmen, deze zijn duidelijk met de paai bezig. Tijd om de spullen op te ruimen en het op een andere stek te proberen. Als de snoek aan het paaien is heeft deze namelijk geen zin in eten.
Op een andere stek begin ik met de vliegenhengel en ook hier blijft het lang stil. Zou de snoek al midden in de paai zitten? In dat geval is het einde seizoen en kan het onderhoud aan hengels, molen, reels en kunstaas beginnen. Ik besluit om het nog op één stek te proberen, zie ik dan paaiende snoek is het klaar en ruim ik de spullen op.
Daar aangekomen is het water erg troebel door de vele regenval, maar ik besluit het er toch op te wagen. Na een kleine 10 minuten wordt de streamer gegrepen, maar de snoek blijft niet hangen. Ik werp deze nogmaals in en nu slaat de snoek wel genadeloos toe. Ik sla aan en sta met een kromme vliegenhengel. Na een korte dril pak ik de snoek uit het water en het blijkt een snoek te zijn die ik in januari ook gevangen heb. 75cm lang en toen nog lekker dik. Dezelfde snoek is nu een stuk magerder en duidelijk dus al klaar met de paai.
Ik zet de snoek terug in het water waar deze met een flinke slag met zijn staart mij gedag zwaait. Zo zie je maar dat op elke stek de paai op een ander tijdstip begint. Op bovenstaande stek is het al klaar, terwijl het op eerdergenoemde stek vol aan de gang is. Ik besluit om vanaf nu dus elke keer dat ik ga vissen het per stek te bekijken en hoe dan ook is het over ruim 2 weken het eind van het roofvisseizoen.
Ik roep elk jaar dat ik in de geslotentijd op karper ga vissen en het komt er eigenlijk nooit van. Dit jaar moet het er echt maar eens van komen, dus wie weet.
Of een volgende blog nou over roofvissen of karpervissen gaat is dus nog de vraag, hoe dan ook: Tot een volgend avontuur.....!!
Labels:
#flyfishing,
#flytying,
#snoek,
aanbeet,
brochet,
flyfishing,
gädda,
gesloten tijd,
paaiende snoek,
regen,
roofvis,
snoek,
streamer,
visverslag,
vliegenhengel,
vliegvissen,
volgers,
щука
woensdag 6 maart 2019
Mispoes.
Vandaag moest de hond weer naar de trimsalon, en zoals gebruikelijk wordt de tijd dat de hond getrimd wordt opgevuld met vissen. Ik had dus een kleine 2 uur de tijd om een snoek te vangen.
Op de stek aangekomen hang ik de paarse game changer aan de speld. Met dank aan Erwin van Veen voor de tips & tricks voor het binden hiervan. Ik maak wat worpen, en eerlijk gezegd ben ik niet helemaal tevreden met de streamer. Hij doet zijn werk en beweegt goed door het water, maar toch is er iets niet in de haak. Ik vind dat ik teveel op de shanks gebonden heb, en hierdoor is de beweging van de streamer net niet wat deze moet zijn. Maar goed, ik vis wel met deze game changer door en na een tijdje duikt er een snoek vol op de streamer. Ik sla aan en heel even hangt de snoek. Maar schiet dan los. Ik werp de streamer nogmaals in en nu heeft de snoek het vizier wel op scherp staan en schuift vol over de streamer heen. Game changer door de snoek dus goedgekeurd, maar ik zie ruimte voor verbetering.
Na en leuke dril ligt de snoek voor de kant en maak ik even snel een foto.
Ik pak de snoek in de kieuwgreep en maak nog even snel een foto.
Ik bevrijdt de snoek van het ijzerwerk en meet deze op. De vis blijkt 66cm lang te zijn en mag nog even heel snel op de foto. Weer eens geen statief bij me dus maar even op onderstaande manier de foto gemaakt.
De vis gaat terug en ik vis weer verder. Wat worpen verder schiet er een klein snoekje langs de streamer, maar pakt deze niet. Hierna laat de snoek zich niet meer zien. Mispoes!
Een paar honderd meter verderop is er ineens een flits en heb ik beet. Na een korte dril schiet de snoek helaas los. Mispoes!
Dan blijft het even stil, maar uit het niets heb ik een volger achter mijn streamer aan. Als de snoek de kat uit de boom heeft gekeken pakt deze heel voorzichtig de streamer. Ik wil zeker weten dat de snoek de streamer goed tussen de kaken heeft zitten voordat ik aansla. Jammer genoeg wacht ik te lang met aanslaan en de snoek spuugt de streamer weer uit. Mispoes!
Ik begin aan de terugweg want de trimster kan elk moment bellen dat de hond weer gehaald kan worden en werp nog wat plekken af waar ik snoek verwacht. Weer schiet er een snoek vlak achter de streamer langs en laat zich daarna niet meer zien. Mispoes!
Hierna is het tijd om de spullen op te ruimen en de hond te gaan halen. Ik heb in korte tijd dus voldoende actie gehad en er gelukkig ook nog één kunnen vangen. Nog maar 3 weken tot de gesloten tijd, dus er zal deze maand nog wel wat vaker gevist gaan worden.
Tot een volgend avontuur.....!!
Op de stek aangekomen hang ik de paarse game changer aan de speld. Met dank aan Erwin van Veen voor de tips & tricks voor het binden hiervan. Ik maak wat worpen, en eerlijk gezegd ben ik niet helemaal tevreden met de streamer. Hij doet zijn werk en beweegt goed door het water, maar toch is er iets niet in de haak. Ik vind dat ik teveel op de shanks gebonden heb, en hierdoor is de beweging van de streamer net niet wat deze moet zijn. Maar goed, ik vis wel met deze game changer door en na een tijdje duikt er een snoek vol op de streamer. Ik sla aan en heel even hangt de snoek. Maar schiet dan los. Ik werp de streamer nogmaals in en nu heeft de snoek het vizier wel op scherp staan en schuift vol over de streamer heen. Game changer door de snoek dus goedgekeurd, maar ik zie ruimte voor verbetering.
Na en leuke dril ligt de snoek voor de kant en maak ik even snel een foto.
Ik bevrijdt de snoek van het ijzerwerk en meet deze op. De vis blijkt 66cm lang te zijn en mag nog even heel snel op de foto. Weer eens geen statief bij me dus maar even op onderstaande manier de foto gemaakt.
De vis gaat terug en ik vis weer verder. Wat worpen verder schiet er een klein snoekje langs de streamer, maar pakt deze niet. Hierna laat de snoek zich niet meer zien. Mispoes!
Een paar honderd meter verderop is er ineens een flits en heb ik beet. Na een korte dril schiet de snoek helaas los. Mispoes!
Dan blijft het even stil, maar uit het niets heb ik een volger achter mijn streamer aan. Als de snoek de kat uit de boom heeft gekeken pakt deze heel voorzichtig de streamer. Ik wil zeker weten dat de snoek de streamer goed tussen de kaken heeft zitten voordat ik aansla. Jammer genoeg wacht ik te lang met aanslaan en de snoek spuugt de streamer weer uit. Mispoes!
Ik begin aan de terugweg want de trimster kan elk moment bellen dat de hond weer gehaald kan worden en werp nog wat plekken af waar ik snoek verwacht. Weer schiet er een snoek vlak achter de streamer langs en laat zich daarna niet meer zien. Mispoes!
Hierna is het tijd om de spullen op te ruimen en de hond te gaan halen. Ik heb in korte tijd dus voldoende actie gehad en er gelukkig ook nog één kunnen vangen. Nog maar 3 weken tot de gesloten tijd, dus er zal deze maand nog wel wat vaker gevist gaan worden.
Tot een volgend avontuur.....!!
Labels:
#flydressing,
#flyfishing,
#flytying,
#snoek,
brochet,
gädda,
game changer,
hecht,
mispoes,
pike,
snoek,
stadswater,
streamer,
visverslag,
vliegbinden,
vliegvissen,
щука
Abonneren op:
Posts (Atom)