zondag 8 november 2015

Roofvissen vanaf de kant, wat nu?

Als je regelmatig met een vaste hengel vist en je bent om je heen aan het kijken terwijl er plotseling tumult in het water ontstaat. Als je goed kijkt zie je allerlei kleine visjes wegspringen en dan zie je ineens een snoek uit het water springen om een kleine voorn te grijpen. Op dat moment denk je waarschijnlijk....Die wil ik ook vangen, maar waar begin je?

Daarover ga ik nu een korte uitleg geven.

Uitrusting.

Allereerst kan je het zo duur maken als je zelf wilt, maar vooral voor de beginner zou ik een spinhengel tussen de 20 en 40 gram adviseren met daarop een molen. Als lijn moet de roofvisser echt gevlochtenlijn kiezen. Natuurlijk gaat het ook met nylon, maar omdat er geen rek zit in gevlochten lijn zal de aanbeet eerder doorkomen en zal je uiteindelijk minder vis missen. Onderaan de gevlochten lijn wordt uiteraard een stalen of titanium onderlijn geknoopt. Zoals iedereen weet heeft een snoek behoorlijk wat tanden en je wil natuurlijk niet dat deze de lijn doorbijt.


Zo, de hengel is klaar, wat nu?

Natuurlijk heb je kunstaas nodig, maar hier is echt zoveel in te verkrijgen dat het je waarschijnlijk begint te duizelen als je voor het rek met kunstaas staat. Kies in de eerste plaats kunstaas wat geschikt is voor je hengel. Heb je bijvoorbeeld een hengel met een maximaal werpgewicht van 40 gram, koop dan geen kunstaas van 100 gram. Je kan altijd wel iets zwaarder vissen, maar werp dan wel met beleid.
Ook moet je letten op de duikdiepte. Vis je veel in poldersloten koop je natuurlijk geen kunstaas wat 5 meter diep loopt aangezien je dan de bodem aan het aanharken bent. Andersom is natuurlijk ook het geval. Vis je veel in diepe kanalen heb je juist kunstaas nodig wat weer wat dieper loopt.

Zorg er in ieder geval voor dat je meerdere stukken kunstaas bij je hebt. Je weet namelijk nooit waar de roofvis die dag door getriggerd wordt. De ene dag gaan ze helemaal los op een swimbait terwijl ze de volgende keer dat ding gewoon langs laten gaan. Ik zou persoonlijk altijd een spinner, een plug en een swimbait meenemen. Daarnaast heb je ook nog kunstaas met een rammel erin en dan heb je ook nog de kleur. Ook hiervan zou ik in ieder geval 1 stuk kunstaas met een rammel erin meenemen naar de waterkant. Over de kleur is altijd veel discussie. De één zegt dat je in troebel water met een felgekleurd exemplaar aan de gang moet en op helder water een natuurlijke kleur moet inzetten. Mijn ervaring is dat zowel in troebel als helder water een felgekleurde plug vis vangt en andersom. Mijn menig is dan ook dat je gewoon het kunstaas aan de speld hangt waar je op  dat moment vertrouwen in hebt, maar zoals ik al zei, er is altijd discussie omtrent welke kleur nou het beste vangt.

Als je ook het kunstaas hebt aangeschaft is het bijna tijd om naar de waterkant te gaan. Bijna, want er moet natuurlijk ook nog fatsoenlijk onthaakt kunnen worden. Koop hiervoor een extra lange onthaaktang, want soms schuift de snoek volledig over het kunstaas heen en kan je met een korte tang niet bij de dreggen. Ook een kniptang is een must!! De dreggen kunnen onverwachts erg diep of in de kieuwbogen zitten. Ga hier dan niet aan lopen trekken met een onthaaktang, maar knip de dreg af en haal de losse stukken er dan uit. Een dreg van een paar cent weegt niet op tegen het welzijn van een snoek. Dus zit de snoek rottig gehaakt, altijd de dreg doorknippen!!!

Als beginnend roofvisser adviseer ik om altijd een schepnet mee te nemen. Na verloop van tijd kan je de kieuwgreep toepassen, maar in het begin is een schepnet absoluut noodzakelijk.  Mocht je de luxe hebben om een rubber gecoat schepnet aan te schaffen zou ik dat zeker doen. In de "gewone" netten komen de dreggen nogal eens vast te zitten. Een gevangen snoek kan je dan in het net op een zachte, liefst natte ondergrond (gras) onthaken. Heb je enkel zand of steen als ondergrond is ook een onthaakmat geen overbodige luxe.

Heb je aan dit alles gedacht dan kan je naar de waterkant.

OK, spullen compleet en nu? 

Dan ga je natuurlijk een stek uitzoeken waar je mooie snoeken verwacht. Kijk altijd eerst of je er met je vergunning ook werkelijk mag vissen. Als dat allemaal in orde is, waar moet je dan op letten?

Allereerst kijk je goed naar het water en observeer je de omgeving. Misschien zie je wel wat kleine vis wegspringen wat op een jagende snoek kan duiden. Helaas komt het vaker niet dan wel voor dat je dit langs de waterkant spot, dus zal je de hotspots moeten leren herkennen.

Wat zijn de hotspots?

Er zijn ook wel een aantal hotspots waar de snoek zich ophoudt welke niet zichtbaar zijn, dus zal ik het over de herkenbare plekken hebben.


-    Langs de kanten.
Snoeken liggen vaak langs de kant te wachten tot er een prooi langs zwemt om vandaar genadeloos toe te slaan. Vaak zie je ook een stofwolk uit de kant schieten als je te dichtbij komt. Is dat het geval, dan had de snoek jou helaas eerder door dan jij de snoek.

-    Onder overhangende takken en onder plantenresten.

De snoek valt zijn prooi graag aan vanuit een hinderlaag dus zal zich zo goed als mogelijk verdekt op willen stellen. Waar kan dat beter als onder en  tussen de planten en/of riet.

-    Onder bruggen/steigers/boten.

In de winterperiode trekt de witvis naar warmere plekken in het water. Denk hierbij aan water langs huizen en onder bruggen/steigers/boten. Daar is het water vaak net een paar graden warmer en schoolt de witvis graag samen. En waar veel witvis bij elkaar zwemt is esox lucius niet ver vandaan.

-    Splitsingen en onderbrekingen in het water.

Ook bij aftakkingen van sloten kan een snoek liggen, hij ligt daar natuurlijk te wachten tot er een lekker hapje de bocht om komt zwemmen.

Geef al deze plekken dus extra aandacht tijdens het vissen. Natuurlijk kan je ook midden in de sloot een roofvis vangen. De methode die ik altijd hanteer is de volgende; Ik werp het water in een waaiervorm af. Ik begin altijd aan de linkerkant te werpen en maak zo een halve cirkel met mijn worpen. Als er niets gebeurt is kan je er vanuit gaan dat er geen roofvis aanwezig is, of ze hebben geen zin in het aangeboden kunstaas. Daarna loop ik een aantal meter verder en herhaal dit. Als ik bij een hotspot aankom maak ik er altijd wat extra worpen, je weet natuurlijk dat de kans daar groter is om een roofvis aan te treffen.

Ook wil ik aan de beginnende roofvisser het advies geven om eens met een ervaren roofvisser op pad te gaan. Hier kan je heel veel van leren namelijk. Er zijn diverse roofvisforums (bijvoorbeeld www.dutchpredatorfisching.nl) waar je een oproep kan plaatsen om eens af te spreken met ervaren roofvissers.

Extra's.

De extra's zijn attributen welke handig zijn als roofvisser om mee te nemen tijden het vissen.

* Polaroidbril, deze haalt de spiegeling van het water af waardoor je alles in het water veel duidelijker ziet.
* Kunstaasredder, als je ergens aan vast zit kan je het dure kunstaas misschien nog terug zien te krijgen. Werkt niet altijd, maar heb er al veel mee bespaard.
* Regenlaarzen, het is namelijk niet handig om met je nieuwe gympen de polder in te gaan.
* Pleisters, bij de kieuwgreep kom je soms wel eens tegen de kieuwbogen aan met wat kleine wondjes als gevolg. Het doet geen pijn, maar blijft vrij lang bloeden waardoor een pleister een hoop kliederboel voorkomt.
* Struintas, kies hiervoor wat jezelf prettig vind. De één kiest een rugzak en de ander vind een schoudertas weer handiger. Als er maar genoeg opbergruimte aanwezig is.
* Rolmaat, je wilt natuurlijk wel weten hoe groot die vis nou precies is.
* Fotocamera of camera op je mobiel, die mooie vangst wil je natuurlijk wel vastleggen als bewijs.

Veel succes en vooral plezier langs de waterkant.

Groeten JP



Geen opmerkingen:

Een reactie posten