zondag 31 december 2017

Happy new year!

Vandaag stond dan de laatste keer vissen van 2017 op de planning. Na even twijfelen besluit ik toch voor de polder te kiezen in plaats van het vissen in de woonwijken. Waarschijnlijk wordt er in de woonwijken lustig op los geknald met vuurwerk, en mocht het in de polder niets zijn kan ik altijd op de terugweg een woonwijk induiken.

In de polder aangekomen hang ik maar eens een nieuwe bait aan de speld. Ik ben goed verwend met de kerst, dus nog niet alle cadeaus hebben water gezien. Vandaag is het de beurt van Ricky the Roach om het water in te mogen. Ik ben gisteren nog even druk geweest met het maken van wat takels, dus hopelijk blijft de vis hangen...

Na een aantal worpen wordt de shad vlak voor de kant gegrepen en kan ik aan de bak. Na en leuke dril ligt de vis voor de kant en maak ik even een foto van de snoek.


Op de foto kan je ook het nieuwe kunstaas zien en zoals je kunt zien vangt het ook nog. Ik pak de snoek uit het water en denk meteen; ik ga de laatste dag van het jaar in ieder geval niet zonder vangst naar huis. Ik haal de takel uit de bek van de snoek en meet de snoek op. Deze blijkt met 76cm een mooi exemplaar te zijn en mag natuurlijk op de foto.


Ik zet de vis terug en het is eigenlijk maar goed dat ik geen hemden draag, anders was ik daar vandaag zeker uitgewaaid. Het gezegde "waait het in de stad, dan stormt het in de polder" klopt als een bus namelijk. Maar goed, ik vis gewoon door. Al moet ik wel rekening houden met de rukwinden. Voor je het weet lig je in de sloot en dat is niet de bedoeling.

Na een tijdje draai ik Ricky the Roach langzaam binnen en uit het niets slaan er een paar kaken omheen. Ik zie dat de takel zijn werk doet en nadat de vis moe voor de kant ligt maak ik weer even een foto.Ik pak de snoek ui het water en deze blijkt na het opmeten 53 cm te zijn. Deze snoek mag dit jaar natuurlijk ook even op de foto.


Hierna blijft het lange tijd stil en na een tijdje wissel ik de shad om naar een jerkbait. Na een aantal worpen duikt er een snoek op de jerkbait, maar helaas schiet deze los. Na een tijdje wissel ik deze om voor een plug, genaamd de Spigg. Na een tijdje werp ik de plug langs wat riet en als er een snoek tussenuit schiet grijpt deze de plug. Ik sla aan en als de snoek voor de kant ligt zie ik dat de plug bovenop de bek zit, met de dreggen aan elk een kant van de bek. Ik sta even te hannesen om de snoek te pakken en deze begint nogmaals met de kop te schudden. Eerst lost hij de ene haak en ik denk, dat is mooi! Kan ik de snoek aan één kant in de kieuw pakken, maar op hetzelfde moment schiet deze ook los. Balen, schat de snoek ergens richting de 70cm.

Wat verderop is het weer raak op de Spigg. Vlak voor mijn voeten slokt een snoek de plug volledig op. Tijdens de dril is het kunstaas niet meer te zien en als ik de snoek op de kant heb moet ik de dreggen ook los knippen. Op deze manier breng je de minste schade aan de snoek toe. Ik meet de vis nog even op, maar een foto gaat niet meer. De snoek is al lang genoeg op de kant geweest en mag weer zwemmen. Gelukkig zwemt de snoek krachtig weg. De vis was trouwens 69cm. Omdat er nu 2 halve dreggen op de Spigg zitten wissel ik deze om voor de pig shad jr.

Ik loop verder en het is ook opgehouden met zachtjes regenen. Zachtjes waaien deed het al heel lang niet meer, maar met die regen wordt het toch wel erg guur. Laat dat nou net de juiste mix zijn om snoek te vangen. Als ik op een bruggetje sta en de shad langs een rietkraag haal is er de aanval en de knal op het kunstaas. Deze snoek is erg sterk en springt een aantal keer uit het water, maar uiteindelijk kom ik als winnaar uit de bus.Ik zet de vis terug, die trouwens precies 70cm was en droog mijn handen af. Waarom ik dat doe weet ik ook niet, het regent en binnen no time zijn ze dus weer nat. Ik besluit om maar aan de terugweg te beginnen, daar doe ik nog wel een uurtje over namelijk. Als ik op de plek aankom van de losser van zojuist gebeurt er niets, maar in de sloot aan de overkant is het bij de eerste worp wel raak. Ik draai de shad tergend langzaam mijn kant op en uit het niets schiet er een snoek overheen. Ik sla aan en de snoek maakt meteen een paar mooie salto's. Uiteindelijk pak ik de snoek uit het water en haal de haak uit de bek van de snoek. Het meetlint gaat langs de snoek en deze is 63cm lang. En natuurlijk gaat de vis op de foto.Zoals je op de foto kan zien regent het inmiddels behoorlijk. Na het terugzetten loop ik verder richting de auto en als ik vlakbij de auto ben werp ik de shad nog maar eens in het water. Ik draai nog geen 2 slagen aan de reel of de shad wordt alweer tussen een paar kaken te grazen genomen. Na de dril pak ik de snoek uit het water en maak even een foto.Ik meet de snoek op en dit blijk met 56cm dan toch echt de laatste vis van 2017 te zijn. Het was weer een heerlijke dag in de Hollandse polder.

Kijk uit met vuurwerk, en ik wens iedereen een fantastisch en gezond 2018.

Tot een volgend avontuur.....!!