zondag 7 december 2014

Undercover in Nederland

Na de afgelopen week erg getwijfeld te hebben of ik met kunstaas of doodaas zou gaan vissen, gisteren uiteindelijk de knoop doorgehakt. Het zou vandaag toch vissen met kunstaas worden en zo het geschiede.

Nu nog een stek kiezen, ppffff ook daar is weer veel keuze in. Wordt het polder of toch stadswater? Ook hier gisteravond een keus gemaakt, het wordt polder en als er geen actie is uitwijken naar stadswater.

Vanmorgen was het dan zover. In alle vroegte richting de polder gereden en het was nog behoorlijk fris. Als ik de snelweg afrij en richting de rotonde rij zie ik een wat oudere man staan bij de rotonde. Voor me rijden nog 2 auto's maar deze rijden de man gewoon voorbij. Ik stop en vraag wat ik voor de man kan doen. Hij moet op visite bij zijn kinderen, maar er rijden geen bussen die kant op en hij heeft ook geen telefoon, dus kan hij ze ook niet bellen. Ik vraag waar hij moet zijn en eigenlijk hoef ik niet echt die kant op, maar om die man nou in de kou te laten staan kan ook niet. Dus laat ik hem instappen en breng hem weg. Dankbaar neemt hij afscheid en ik rij terug richting de geplande stek. Gelukkig had ik mezelf goed ingepakt en ging ik vandaag undercover in Nederland. (Even voor de duidelijkheid, zo zat ik dus niet achter het stuur).


Ik besluit om te beginnen met een nieuwe jerkbait, namelijk de Westin jerk in de kleur glow in the dark. Ik maak de eerste worp en in plaats van plons hoor ik POK! Er ligt gewoon ijs op het water, die had ik niet aan zien komen.Gelukkig is het op een aantal plaatsen ijsvrij en daar ga ik dan maar beginnen.
Ik gooi op een gegeven moment de bait tussen wat ijs en een brug in het water en vis de bait naar me toe. Dan is er opeens de schim onder het ijs vandaan gevolgd door de klap op de bait. Ik sla aan en het gevecht begint. Ik probeer de vis bij het ijs weg te houden, want ik ben bang dat de rand van het ijs mijn lijn doorsnijdt als de snoek onder het ijs schiet. Gelukkig lukt dat en maak ik snel een foto als de snoek voor de kant ligt.


De glow in the dark bait is erg mooi, maar is door de reflectie bijna niet goed op de foto te zetten. In ieder geval niet met de camera op mijn telefoon. Maar de foto's zijn maar bijzaak het gaat om de vangsten. Ik pak de snoek in de nek en haal hem op de kant, even de tang erbij om de bait uit de bek te halen en dan even opmeten. De snoek blijkt 65cm lang te zijn. Nog even snel wat foto's en de snoek mag weer het koude water in.


Het ziet er misschien wat raar uit, zo op die foto's. Het lijkt wel of ik zo uit Siberië kom om hier even te vissen, maar ik heb het echt geen seconde koud gehad. Alleen koude handen tijdens het onthaken van de snoek. Ik had wel handschoenen aan, maar zonder handschoenen heb je toch net iets meer gevoel bij de kieuwgreep, dus bij elke vangst gaan standaard de handschoenen uit.

Na het terugzetten van de vis loop ik een heel eind om de bait weer in het water te kunnen gooien. Overal ligt ijs en al is het niet dik, het is dik genoeg om er niet te kunnen vissen. Uiteindelijk heb ik bij een overhangende boom een stuk gevonden waar geen ijs ligt. Ik gooi de bait vlakbij de boom en zit dan muurvast, gloeiende, gloeiende....

Ik pak de kunstaasredder erbij en begin te gooien maar ik kom niet ver genoeg. Dan besluit ik als Indiana Jones de kunstaasredder als een soort lasso te gebruiken en slinger deze een paar keer in het rond voordat ik deze richting de bait gooi. En het werkt! Na een aantal worpen gooi ik hem net voorbij de bait en bij het terugslepen pakken de haken de bait. Gelukkig is de nieuwe bait van de ondergang gered.Iets verderop is nog een klein stukje ijsvrij en daar loop ik naartoe. Als ik daar aankom zie ik dat er een snoek aan het jagen is. Ik werp de bait er snel een aantal keer bij en dan zie ik ineens een behoorlijk grote snoek langs de jerkbait schieten. Helaas had de snoek zijn bril nog niet op zo vroeg en mist de bait. Ik denk dat ze haar bril daarna is gaan halen, want de snoek heeft zich niet meer laten zien. Ik ben het stuk waar ik nu aan het vissen ben al behoorlijk zat met al dat ijs.

Ik besluit dan ook om het ergens anders te gaan proberen. Als ik wat in de rondte rij kom ik een leuke stek tegen om eens met de vaste hengel te gaan vissen in de zomer. Maar het is nu winter, dus rij ik verder. Uiteindelijk kom ik langs een polderstelsel waar wel wat ijs op het water ligt, maar het is niet zoveel als op de andere plek. Ik besluit om met die andere nieuwe bait te gaan vissen, ricky the roach. een swimbait ook van het merk Westin. Als ik deze langs een brug haal wordt deze in de staart gegrepen. Ik schat de snoek op een kleine 70cm. Maar aangezien ze in de staart beet, waar dus geen haken zitten, heb ik deze dus niet gevangen. Ook deze snoek heeft zich hierna niet meer laten zien.

Dan loop ik verder richting de volgende brug, aangezien er toch weer ijs ligt. Bij deze brug aangekomen is er een groter stuk ijsvrij en ik maak een aantal worpen. Ondertussen heb ik de boskabouter weer aan de speld gehangen en jerk deze langs de brug naar me toe. Dan schiet er voor de zoveelste keer een snoek langs de bait, maar weer mis. Als het maar niet zo'n dag wordt denk ik nog als ik de bait voor de 3e keer langs de brug haal. Maar dan is daar de klap op het kunstaas en is de boef onder de brug vandaan op de boskabouter gedoken. Na een korte heftige dril pak ik de snoek in de nek en haal deze op de kant. Haken eruit en meten maar. Deze snoek blijkt 58cm te zijn. Snel nog even een paar foto's en ook deze snoek mag weer zwemmen.Hierna vis ik nog even door, maar op een gegeven moment besluit ik om het ergens anders te gaan proberen. Deze stek is meer richting huis, dus ik pak de auto en rij die kant op. Daar aangekomen stap ik uit de auto in mijn overval-outfit en zie mensen kijken en denken "wat loopt daar nou"??
Gelukkig ben ik undercover en kunnen ze me niet herkennen en loop ik door de straten richting het water. Ik heb nog even zitten denken om de Buff naar beneden te doen, maar dat voelde toch best fris aan en heb besloten om deze maar gewoon op zijn plek te laten. Gloeiende, gloeiende, ook hier ligt ijs. Maar het is niet anders, ik ga hier toch echt vissen. Ik loop naar het ijsvrije gedeelte en heb ondertussen de westin jerk weer aan de speld hangen en maak wat worpen. Dan zie ik onder wat plantenresten een snoek vandaan schieten en deze grijpt de bait. Na een kort gevecht kan ik de snoek pakken en deze blijkt na het opmeten 56cm te zijn. Ik maak nog wat foto's maar deze zijn helaas allemaal mislukt. Ach, zoals ik al zei het is de vangst die telt en niet de foto.

Ik besluit om richting huis te gaan en maak richting de auto nog wat worpen. Ineens voel ik een dreun op de hengel en schiet de reel door de slip heen. Deze snoek is waarschijnlijk ook langs de bait geschoten, maar de haak is in de bekflap terecht gekomen. De snoek geeft echt volgas, maar ik kan deze uiteindelijk toch richting de kant dirigeren. Bij de kant moet ik even kijken waar ik deze snoek kan pakken zonder zelf aan de dreggen te hangen. In de nek gaat hem niet worden, daar zitten de haken vlakbij en ook de kieuwgreep kan niet aan de linkerkant. Dus pak ik de hengel over en haal de snoek met mijn andere hand uit het water. Snel even neerleggen op het gras om de haak eruit te halen. Na het onthaken even snel een foto en opmeten.De snoek blijkt precies 60cm lang te zijn. Na het meten nog een aantal foto's en de snoek mag weer achter echte voorns aanjagen. Nu is het toch echt tijd om richting huis te gaan en ik maak verder dan ook geen worpen meer.

Het was weer een leuke dag in de polder met prima vangsten. Tot een volgend avontuur.....!!